Voor veel stellen is het een belangrijk vraagstuk: trouwen of geregistreerd partnerschap? Het kan lijken alsof de twee opties niet veel van elkaar verschillen, maar dat is wel degelijk zo. Er zijn namelijk belangrijke verschillen wat betreft de bescherming die ze bieden tijdens een scheiding. In deze blog gaan we dieper in op de mogelijke opties, wat ze betekenen en wat de gevolgen ervan kunnen zijn bij een scheiding.
Wat betekent trouwen precies?
Laten we eerst eens kijken naar wat trouwen precies betekent. Wanneer je trouwt, beloof je elkaar om voor altijd samen te blijven. Dit betekent dat jullie samen bezittingen en schulden opbouwen. Bij een scheiding moeten deze in beginsel gelijkwaardig verdeeld worden. De meeste mensen trouwen daarnaast in gemeenschap van goederen, wat betekent dat alles wat jullie tijdens het huwelijk opbouwen, zoals vermogen, huis en spaargeld, samen is. Bij een scheiding worden deze dus gelijkwaardig verdeeld.
Geregistreerd partnerschap
Bij een geregistreerd partnerschap ben je juridisch gezien geen getrouwde partners, maar is het wel makkelijker om een aantal zaken te regelen. Net zoals bij trouwen, bouw je samen bezittingen en schulden op waarvoor jullie beiden verantwoordelijk zijn. Ook hier geldt dat deze in beginsel gelijkwaardig verdeeld moeten worden bij een scheiding. Echter, je kunt bij een geregistreerd partnerschap ook kiezen voor de optie om huwelijkse voorwaarden op te stellen, wat kan betekenen dat er een duidelijke afspraak is gemaakt over welke bezittingen en schulden voor wie zijn.
Huwelijkse voorwaarden
De optie om huwelijkse voorwaarden op te stellen kom je meestal niet tegen bij trouwen. Dit maakt het geregistreerd partnerschap een flexibele keuze, waardoor je kunt kiezen voor de bescherming die het meest passend is voor jullie situatie. Daartegenover staat dat het bij een geregistreerd partnerschap lastiger kan zijn om afscheid te nemen van elkaar. Zo kunnen er na de scheiding regels zijn waardoor je bijvoorbeeld nog steeds alimentatie moet betalen of dat jullie samen nog een hypotheek aflossen.
Juridische afwikkeling
Tot slot dien je bij een scheiding rekening te houden met de juridische afwikkeling van jullie relatie. Vrijwel altijd zullen jullie hiervoor een scheidingsadvocaat moeten inschakelen. Dit kost uiteraard geld. Wanneer je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, kan het minder duidelijk zijn wat er gedeeld moet worden en wat niet, waardoor er meer verwarring en discussies kunnen ontstaan over de afwikkeling hiervan.
Als je voor de keuze staat om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, is het vooral belangrijk om dezelfde wensen en verwachtingen te hebben over jullie toekomst samen. Het kan soms lastig zijn om de juiste keuze te maken wanneer je niet precies weet wat de gevolgen zijn van trouwen of een geregistreerd partnerschap. Het is daarom altijd verstandig om je goed te verdiepen in de verschillende opties. Overweeg ook om juridisch advies in te winnen, zodat je zeker weet wat in jullie specifieke situatie het beste past. Zo kunnen jullie zorgeloos van jullie toekomst samen genieten zonder je zorgen te hoeven maken over de mogelijke gevolgen bij een scheiding.